Abdullah Husaini ialah penulis muda dari Jerantut, Pahang. Kini berkerja dan tinggal di Kuala Lumpur. Aktif berinteraksi di media sosial, termasuk Facebook dan Instagram.

Biodata Penulis

Nama: Abdullah Hussaini bin Mohd Ghazali

Umur: 30 tahun

Pendidikan :

  • SMK Padang Saujana (SPM dan STPM)
  • Universiti Teknologi MARA (UiTM); Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Maklumat (Perpustakaan dan Maklumat)

Butiran Peribadi

Pekerjaan: Penterjemah/Pengurus Media Sosial

No KP: 891020-06-5111

Alamat: Lot 695 B-7, Kampung Sungai Badak, Jalan Benta, 27000 Jerantut, Pahang Darul Makmur

Alamat e-mel: husainighazali@gmail.com

No. telefon/WhatsApp: 010-9381046

No. akaun Maybank: 156208181799

Latar Penulisan

Novel Menculik Sensasi (Lejen Press,2016), Menerbit sendiri zine kumpulan cerpen Gelora Pejalan Kaki (2017). Sajak dan cerpen termuat dalam antologi Tukang Puisi (sajak) dan Ladang Harapan (cerpen dan sajak).

KEJAYAAN

Menang tempat keempat cerpen dan sagu hati sajak Sayembara Penulisan Cerpen dan Puisi DPMP-PKPP 2017. Memenangi hadiah penghargaan Hadiah Sastera Kumpulan Utusan 2017 kategori Cerpen Media Baharu. Memenangi hadiah utama Hadiah Sastera Selangor 2019 kategori esei.

KARYA TERBIT

Cerpen-cerpen telah terbit di jalantelawi.com, eksentrika.com, cukaria.com, Selangorkini, Tunas Cipta, Dewan Budaya, Dewan Sastera, Dewan Siswa, Pelita Bahasa, dan Mingguan Malaysia.

Sajak-sajak tersiar di Wanita, Pendidik, Selangorkini, Berita Harian Ahad, Utusan Malaysia, Mingguan Malaysia, Dewan Sastera, Tunas Cipta, dan eksentrika.com.

Rencana/esei sastera tersiar di Berita Harian, Selangor Kini, dan Mingguan Malaysia.

 Beberapa sajak terbit dalam antologi Tukang Puisi terbitan Katapilar Books dan Antologi Kemboja Merah di Telapak Tangan serta cerpen terjemahan terbit dalam zine Kalamoia. Cerpen dan puisi yang memenangi sayembara DPMP-PKPP termuat di dalam antologi Ladang Harapan.

 HADIAH DAN TERBITAN

1. Pada 2018, cerpennya ‘Ini Tanah Kita’ menang tempat keempat dan sajaknya ‘Di Banjaran Tahan’ menang sagu hati bagi Sayembara Penulisan Cerpen dan Puisi DPMP-PKPP dan karya tersebut dimuatkan dalam antologi Ladang Harapan.

2. Sebuah cerpennya bertajuk ‘Kuih Peneram Pak Jais’ pula memenangi hadiah penghargaan Hadiah Sastera Kumpulan Utusan 2017 kategori cerpen media baharu.

3. Beberapa buah sajaknya turut termuat dalam antologi Tukang Puisi terbitan penerbit Katapilar.

4. Eseinya bertajuk ‘Evolusi Peribahasa: Dari Unsur Alam ke Teknologi’ memenangi hadiah utama Hadiah Sastera Selangor 2019 kategori esei.

PEKERJAAN

Kini bekerja sebagai penterjemah di IBDE Ilham Sdn Bhd dan menterjemah sebahagian dari kitab alBukhala’ karangan Al Jahiz ke dalam Bahasa Melayu.

TAMAT.