BIODATA. Amir Hamzah Mohd Wazir. Di lahirkan pada 8-11-1957 di Kampung Gajah, Teluk Intan Perak. Mendapat pendidikan di Sek. Men. Sultan Abd Aziz Shah, Kajang, Selangor sehingga Tingkatan 6 Atas di Yayasan Anda, Jalan Bangsar Kuala Lumpur. Pernah bekhidmat dengan Tentera Laut Diraja Malaysia, dari tahun 1980 sehingga 1990. Kini bersara dan menjadi penulis bebas. Sewaktu mula-mula menjadi penulis, beliau dibimbing oleh penulis  Zaharah binti Nawawi dan menjadi ahli kelab beliau sendiri, iaitu Kelab KEPEZI. Pernah juga mendapat bimbingan dalam penulisan novel dari Astaka Villa Aksara yang dikendalikan oleh saudara Khairul Hafis Abdul Rahman dan Nisah Harun.

Cerpen yang pernah tersiar:

Dia dan cinta (Mingguan Malaysia); Zkizofrenia (Mingguan Malaysia);  Paranoid (Dewan Masyarakat);  Lokap (Utusan Malaysia Jawi); Edeas (Utusan Malaysia Jawi); Sebungkus Pau Sebiji Limau Bali (Utusan Malaysia Jawi); Tatu (Utusan Malaysia Jawi). “Nursyila Dan Surah Al-Waqi’ah” (DBP). “Hujan” (Akhbar Sinar); “Di Antara Pusam Dengan Pournami” (antologi cerpen bersama dengan penulis lain terbitan ITBM); Jangan Panggil Aku Fit (Siasah); Hipokrasi (Siasah); Peter Pan (Utusan Melayu Jawi.)

Sajak-sajak yang pernah tersiar:

Politik Kedai Kopi (Wasilah); Pemimpin Dan Rakyat (Wasilah); Budak Gujerat Dan Sebiji Buah Kelapa (Harakah); Maka Bertitahlah Memanda (Siasah).

Drama yang pernah  tersiar: “Hantu Repot” (Dewan Sastera); “Patu Padava” (E Sastera).

Novel: Novel remaja “Julia” (dalam proses penebitan oleh DBP); Novel “Angin Korbu” diterbitkan oleh penerbit Buaya Putih, Kuala Kubu Baru.

KARYA DI PORTAL E-SASTERA VAGANZA ASEAN

PUISI.
. Anak Kecil Kami Tidak Lagi Bermain Api . Antara Malam Dengan Siang . Api Air Padang Rumput . Dalil Di Pasaran Terbuka . Hipokrit . Ibu Mentua Yang Kulawati Semalam . Kehidupan . Kera . Konspirasi . Musim-musim Terpaksa Kita Lalui . Pengemis Dan Mimpi . Perjalanan Hidup . Sajak Ini Percuma . Salam Rabu Dan Keluhan . Sampul Surat Merah Jambu . Wahai Tahajud .

TAMAT.